Monday, 21 March 2011

diari diet [21 MAC 2011]

Posted by nur at 08:16 1 comments
hari ni saya puasa.kita tengok menu sahur dengan berbuka ek..

SAHUR
roti telur (3 keping) 
ikan asam pedas 1/2 ekor

BERBUKA
kurma
agar2 (2 ketul)
lauk:
ikan bakar.ratah saja..yummy!

sayur kubis

kinder bueno
oh,yang last tu jangan tiru macam saya.saya juz nak rasa saja.ini kinder bueno wif milk.bagi saya,tak sesedap oroginal kinder bueno.yg ni in very small pack ye..ada 70 kalori saja.okay,promise!!ini last time amik ni.tadi pun tahan je tengok ayah saya beli donut.fyi,donut is my fav!! yeay,berjaya bertahan...hehe

yang wajib...

Posted by nur at 07:46 0 comments
perkara yang saya wajibkan diri saya untuk buat sepanjang berdiet ni.mesti buat.tak mau skip2..

  1. minum air kosong 3-4liter sehari
  2. minum air limau tanpa gula @ air asam selepas makan (sehari sekali)
  3. sapu losyen pati halia extra hot sebelum tido
  4. exercise!! dan banyakkan pergerakan
  5. hari2 mesti makan sayur...
errr...tu je kot.kalau ada,nanti saya tambah lagi~

Sunday, 20 March 2011

diari diet [20 MAC 2011]

Posted by nur at 07:17 0 comments
jom tengok apa yang saya makan hari ni...

SARAPAN
cornflakes + susu kurang lemak (1 mangkuk)

TENGAHARI
asam pedas ikan termenung + bendi + ubi kemili


sayur bendi berapi (pedassss)
PETANG
epal merah
agar2 gula melaka (opppsss...sikit je,lagipun kurang manis punya)

MALAM
milo O + cream crackers
ok ke apa yang saya makan ni?feel free to give any comments about my food intake sbb saya pun tak arif sangat tentang diet ni...satu lagi,saya exercise 2 jam.1 jam pagi,1 jam petang.method : skipping :)

sebulan boleh turun berapa kilo?

Posted by nur at 01:06 0 comments
salah satu sebab saya nak diet semula sebab awal bulan 5 ni adalah wedding my bro.kalau dah wedding tu,paham2 la ye.mesti la jumpa sanak sedara,jiran,kawan2 lama dan ramai orang.so...kalau boleh nak la nampak lain sikit.means...kurus sikit la.boleh melaram sakan

tapi...saya tau,setakat lebih kurang sebulan ni,banyak mana sangat la boleh turun kan.kalau nak diikutkan,seminggu disarankan turun 1kg saja kan.kalau sebulan,4kg la.tapi...ada yang lebih dari itu kan?harap2 saya pun boleh lebih la tapi tak nak la harap sangat.yang penting usaha ni kena berterusan,tak mau dah onn off ni.penattttt!! elok2 turun sikit,pastu naik balik.abis,sampai bila nak kurus??

p/s : geng2 diet sekalian,dalam sebulan paling banyak,bape kilo korang penah turun?share la :)

Saturday, 19 March 2011

kisah saya & DIET [part 2]

Posted by nur at 20:20 0 comments
okay...to be continued..

lepas dah abis belajar,konon2 nak diet.nak nampak cun la konon masa konvo.tapi masa tu diet tanpa ada apa2 pengetahuan.main redah je.1st thing yang saya buat adalah tak makan nasik malam.ganti dengan benda lain.yang tu memang berjaya sampai sekarang.tapi...tu la,makanan yang nak ganti nasik tu mestila sesuai kan.bila diet sendiri ni,tak banyak pun turun.maybe masa ni tak serius sangat.makan suka ati je.exercise ada la.tapi sangat jarang..hahah

pastu lepas raya tahun 2009,saya try amik jus mate 5 guna duit raya la.masa ni dah bertekad nak sungguh2 sebab sayang duit.duit sendiri la katakan.sayang wooo..dah la tak keja lagi.harap duit raya dari sibling saja.guna JM5 ni,saya betul2 ikut peraturan dia,siap exercise lagi.nampak la penurunan dia.dari 85kg ke 78kg.memang hepi la kan.ramai yang tegur ada perubahan.tapi....tak lama juga guna produk ni.sebab duit la...mana nak cekau duit.kalau kerja,tak apa la jugak.walaupun kadang2 ada gak mak sponser.

pastu saya tekad nak diet sendiri saja.masa bulan puasa tahun 2010,memang habis-habisan la saya diet.exercise pun tak tinggal.saya tak makan nasik pun.saya tak kata nasik tu menggemukkan.tapi kalau saya makan nasik,mesti badan rasa berat dan tak reti2 nak makan sikit.tambah2 kalau lauk sedappp...fuhhh..so,saya amik keputusan nak stop nasik.saya tak ada la buat secara drastik.saya kata kat diri sendiri,saya nak try tak makan nasik macam mana.lapar ke tak.boleh tahan tak.alhamdulillah...saya ok je.so...saya teruskan la.masa tu berat dah 76kg

lepas tu,saya teruskan diet ngan exercise cam biasa.tapi ada on off la.banyak pulak saya pegi jalan2.pegi melaka,terengganu ikut rombongan.saya ni susah sikit nak diet kalau pegi jalan2 ni. ces...alasan!!! tambah2 pulak dengan kenduri sana sini masa cuti sekolah.saya jadi lupa diri jap. hah..jangan tiru macam saya  saya rasa cam nak makan,makan dan makan saja.saya rasa berat saya dah naik balik.tapi...tak sampai angka 8 lagi.fuhhh...nasib baik,kalau tidak mesti frust menonggeng...

jadi....sekarang ni,saya nak start diet balik.gerak gempur punya.tak mau dah main2.babab kang. so...saya perlukan inspirasi dari geng2 diet sekalian untuk teruskan perjalanan diet saya ni.sama2 la kita ye!chaiyuk2.kita boleh!!! nanti saya share ye apa yang saya makan dan exercise...

kisah saya & DIET

Posted by nur at 10:08 0 comments
ermmm...nak start camna ek..blur jap..

ekceli,dari kecik lagi saya dah berbadan besar.rasanya dari umur 3 tahun lagi kot.kalau tengok gambar kecik2,memang tak ada langsung gambar saya yg kecik.semuanya besar2.tapi..time kecik2 (tak sekolah lagi) of coz la orang yang tengok kata 

'eiiii....cutenya budak ni'
'geramnya tengok pipi dia,rasa nak cubit2'

kalau dah besar,ada ke nak kata camtu?habis2 pun kutuk dalam hati 'eh,besarnya diaaaa',bla..bla..bla.. kalau dah jadi orang gemuk ni,memang dah biasa dengan ayat tu.macam2 komen yang saya dengar.dari family,kawan2 juga orang yang baru kenal.perasaan saya??? ermmm...of coz sedih,tak pe,bab ni bincang kemudian..

sambung balik kisah saya ni,masa sekolah,kawan saya ramai.tapi...kadang2 memang rasa rendah diri walaupun kawan2 tak kisah pun.naik sekolah menengah,lagi la rasa rendah diri.jeles tengok kawan2 yang cantik dan slim2.pastu dah ada couple lak tu.. lagi la jeles. uish...gatal!!mau sekolah ke mau kawin?hahah.. tapi masa tu..serius rasa mana ada orang nak kat saya yang gemuk ni,uhuuu..

tapi masa tu memang kesedaran nak diet langsung tak ada.sampai masuk matriks dan uni.sampai la 3rd year masa kat uni,ayah saya kata nak belikan saya HERBALIFE.okay,i juz ikut the flow.dah ayah nak sponser kan.amik je la.saya ikut la peraturan2 yang ditetapkan semua.cuma tak exercise la masa tu.cuma jalan kaki ulang alik kelas yang amik masa 15 minit sehala.masa tu,tak timbang pun,so..tak tau la penurunan banyak mana.cuma rasa la badan cam ringan sikit.tapi..tak lama,bila stop je guna produk tu,saya kembali cam besa balik.saya tak salahkan produk tu sebab saya sendiri yang tak jaga makan...

erm...dah panjang la entri ni plus saya pun ngantuk sangat ni.nanti saya sambung lagi ye!

Tuesday, 15 March 2011

tercipta untukku...

Posted by nur at 09:29 0 comments
salam semua......

akhirnya,tercipta la blog GERAK GEMPUR DIET nih. bagi besar dan highlight sikit untuk semangat yang berkobar-kobar..hahahhah...

saya dah ada personal blog dari tahun 2009 lagi.tapi xaktif sangat.hujung2 2010 baru aktif sikit.dah lama ada hasrat terpendam nak buat blog untuk diet semata-mata.tapi xpernah kesampaian.keinginan tu lagi meluap-luap bila baca blog geng2 diet sekalian.jangan tak tau,saya silent reader tegar geng2 diet.ada yang saya dah khatam dari 1st post lagi untuk amik inspirasi.tapi..saya tak pernah pun tinggal jejak.

harap,dengan terciptanya blog ni,saya akan add geng2 diet semua ke bloglist saya dan kita boleh berkongsi suka duka kita dalam mengharungi misi diet ni..cewahhh...jom2...bersedia untuk gerak gempur DIET!!!
 

gerak gempur D.I.E.T Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal